Nominaties Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020

06-02-2020
Dichter des Vaderlands treedt op bij prijsuitreiking op 14 maart

Poëziebundels van de dichters Bart Moeyaert, Iduna Paalman en Marieke Lucas Rijneveld zijn genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. Zaterdag 14 maart is de uitreiking in Zutphen.

De bundels zijn Helium van Bart Moeyaert, De grom uit de hond halen van Iduna Paalman en Fantoommerrie van Marieke Lucas Rijneveld. De jury, Petra Possel en Arjan Peters, vond deze bundels de beste drie van alle Nederlandstalige poëzie die de afgelopen twee jaar verscheen. In totaal werden er 120 poëziebundels ingezonden voor de elfde Ida Gerhardt Poëzieprijs.

In voorgaande jaren werd de prijs, bestaande uit een kunstwerk en een geldbedrag, gewonnen door Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer, Henk van der Waal, Pieter Boskma, Peter Verhelst en Menno Wigman.

Feestelijke prijsuitreiking met Dichter des Vaderlands
Op zaterdagavond 14 maart wordt de Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt in kunstcentrum Dat Bolwerck in Zutphen. Op de feestelijke manifestatie vanaf 20.00 uur staan het juryrapport en de genomineerde dichters centraal. Zij dragen zelf uit hun werk voor. Andere optredens zijn er van Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, in 2012 nog genomineerd voor de prijs en muzikant Flip Noorman. Deze laatste is bekend om zijn indringende vertolkingen van songs van Leonard Cohen.

Aan het eind van de avond wordt bekend gemaakt wie van de genomineerde dichters zich de winnaar van de elfde Ida Gerhardt Poëzieprijs mag noemen en dus het bijbehorende geldbedrag van 1000 euro en het bronzen beeldje van kunstenaar Herma Schellingerhoudt voorstellende Ida Gerhardt in ontvangst mag nemen.

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch in Zutphen of via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl.