Marieke Lucas Rijneveld wint de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020

Zutphen, 14 maart 2020

PERSBERICHT

Marieke Lucas Rijneveld wint de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020 voor haar bundel Fantoommerrie. De andere genomineerden waren Bart Moeyaert met Helium en Iduna Paalman De grom uit de hond halen. De feestelijke prijsuitreiking in Zutphen op zaterdagavond 14 maart is geannuleerd vanwege het corona-virus. Op een nader te bepalen moment krijgt Marieke Lucas Rijneveld de geldprijs van 1000 euro en een bronzen beeldje voorstellende Ida Gerhardt overhandigd.

'Haar overrompelende debuut Kalfsvlies (2015) blijkt geen toevalstreffer', schrijven juryleden Petra Possel en Arjan Peters in het juryrapport. 'In lange zinnen, gulle beelden en rijke strofen, hoeft deze dichter ogenschijnlijk niet te zoeken naar woorden; zodra ze gaat schrijven, komen de woorden aan gegaloppeerd.' Fantoommerrie (2019) zit vol dreigende en onontkoombare taal, aldus de jury. 'Als een geluid dat steeds tussen je oren suist en maar niet weg wil gaan.'

Het volledige juryrapport, met daarin ook de besprekingen van De grom uit de hond halen van Iduna Paalman en Helium van Bart Moeyaert, is te vinden op www.idagerhardtpoëzieprijs.nl.

Eerdere winnaars van de Ida Gerhardt Poëzieprijs waren Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer, Henk van der Waal, Pieter Boskma, Peter Verhelst en Menno Wigman (postuum toegekend in 2018).