Ida Gerhardt Poëzieprijs maakt postume bundel Menno Wigman mogelijk

18-10-2018

PERSBERICHT

Deze week verscheen de bundel Ik weet niet goed tot wie ik spreek van Menno Wigman. Het is een bundeling van de uitvaartgedichten die Wigman schreef voor Stichting de Eenzame Uitvaart. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Zutphense Stichting Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Met zijn bundel Slordig met geluk won Menno Wigman eerder dit jaar postuum de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018. In goed overleg met zijn nabestaanden is het prijzengeld ten goede gekomen aan de publicatie van de gedichten die hij schreef voor eenzame uitvaarten in Amsterdam.

Menno Wigman had iets met de dood, en was daardoor misschien wel bij uitstek geschikt om gedichten voor eenzame doden te maken. Al op de middelbare school kwam hij veel op begraafplaatsen. 'Hij zwierf er in schemeruren en in de nacht, hij talmde bij graven, ontcijferde grafschriften, dronk er wijn liggend onder de bomen, alleen of met anderen, en las er gedichten van J.C. Bloem', aldus zijn oud-leraar Nederlands Lex ter Braak in de inleiding van de nieuwe bundel. Ook in zijn bundel Slordig met geluk was de dood niet ver, met onder meer de inmiddels beroemde regel: 'Straks lig ik daar en wordt mijn haar gekamd'.

De bundel is verkrijgbaar bij de boekhandel.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie geeft secretaris van de Stichting Ida Gerhardt Prijs, Tim Pardijs via e-mailadres secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl.