Winnaar Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016

PERSBERICHT

Zutphen, 18 maart 2016

Peter Verhelst wint Ida Gerhardt Poëzieprijs

Peter Verhelst wint de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016 voor zijn bundel Wij totale vlam. Juryvoorzitter Frits Spits overhandigde hem vrijdagavond 18 maart tijdens een feestelijke avond in de Buitensociëteit in Zutphen het prijzengeld van 2500 euro en een kunstwerk van Wim van der Meij. De andere genomineerde dichters waren Alfred Schaffer met Mens Dier Ding en Maud Vanhauwaert met Wij zijn evenwijdig. In totaal werden 138 poëziebundels ingezonden voor de 9e editie van de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs.

In het juryrapport schrijven Van Hengel en Spits: 'Goeie poëzie heeft een effect dat misschien wel doorslaggevend is: ze veroorzaakt een haast fysieke reactie. Een echt goed gedicht is als een zachte hand op je borst. Een echt eigen stem nestelt zich meteen in je oren. Deze zintuigelijke reacties veroorzaakt de bundel van Peter Verhelst allemaal. Wij totale vlam is een bundel over nabijheid en intimiteit en tegelijkertijd over eenzaamheid en verlorenheid.' En: 'Verhelst vindt zinnen die je vaak de adem doen inhouden, die pasgeboren lijken, iedere keer als je ze opnieuw leest.’

Wij totale vlam, verschenen in 2014, is de 10e bundel van Peter Verhelst (1962) , die ook proza en theaterteksten schrijft. Zijn laatste dichtbundels waren Nieuwe sterrenbeelden (2008, Herman de Coninckprijs en de Jan Campertprijs) en Zoo van het denken (2011). In 2015 verscheen zijn bundel Zing Zing.

Eerdere winnaars van de Ida Gerhardt Poëzieprijs waren Kees ’t Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer, Henk van der Waal en Pieter Boskma.