Verslag Derde Ida Gerhardt Poëziediner - Juninacht

01-07-2015
De zomer liet nog even op zich wachten tijdens Juninacht – het derde Ida Gerhardt Poëziediner dat werd gehouden op vrijdag 19 juni 2015 in Dat Bolwerck. De iets meer dan tachtig aanwezigen pasten echter precies in de mooie expositieruimtes van het nieuwe Zutphense centrum voor kunst en gedachten aan de Zaadmarkt. Een voordeel voor de bezoekers, die daardoor ook konden genieten van de unieke foto-expositie Birth Day van Lieve Blancquaert. Gastheer Vincent Peppelenbosch lichtte een en ander kort toe.

Op het programma stond een keur aan dichters die op het NK Poetry Slam stonden en een van de beste zangeressen van Nederland: Janne Schra. Maar eerst trad de nieuwe stadsdichter van Zutphen Anna Wiersma op met een reeks stadsgedichten en persoonlijke verzen. Bovendien maakte ze in een van de gedichten nog een kleine buiging naar Ida Gerhardt. Jonge hond Jelmer van Lenteren volgde gelijk daarna met een aantal intieme ontboezemingen uit zijn liefdesleven waarin hij zichzelf niet spaarde. Na het voorgerecht, geserveerd door Catering Zutphen, was het de beurt aan Sannemaj Betten die met haar uit het hoofd gebrachte gedichten menig bezoeker wist te raken.

Vervolgens trad Janne Schra op. De zangeres, bekend van vele projecten en optredens over de hele wereld, wist de harten van de Zutphenaren te veroveren met haar klein gebrachte luisterliedjes van haar nieuwe album Ponzo. En ze deed nog een stapje extra door gedichten van Vasalis, die ze normaal alleen met het Noordpool Orkest speelt, geheel zonder begeleiding te brengen. Zelf genoot Janne ook van het optreden tussen de schuifdeuren, zo liet ze na afloop weten. Dichteres Wieke van der Linden bespeelde een heel ander register met haar poëzie: met chirurgische taalprecisie wist ze zichzelf en relaties te ontleden. Bestuursleden Matthijs Kaaks en Tim Pardijs sloten de avond af met een kleine beschouwing van het werk van Ida Gerhardt en een dichter die ze erg bewonderde: Gerrit Achterberg.