Nominaties Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016

PERSBERICHT

Zutphen, 31 januari 2016

Poëziebundels van de dichters Alfred Schaffer, Maud Vanhauwaert en Peter Verhelst zijn genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016.

Het gaat om Mens Dier Ding van Alfred Schaffer, Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert en Wij totale vlam van Peter Verhelst. De jury, Mirjam van Hengel en Frits Spits, vond deze bundels de beste drie van alle Nederlandstalige poëzie die de afgelopen twee jaar verscheen.

Opvallend is dat alle drie de dichters buiten Nederland wonen. Schaffer woont en werkt in Zuid-Afrika. Vanhauwaert en Verhelst zijn Vlamingen. Alle drie publiceren ze poëzie bij Nederlandse uitgevers. In totaal werden er 138 poëziebundels ingezonden voor de negende Ida Gerhardt Poëzieprijs.

In voorgaande jaren werd de prijs, bestaande uit een kunstwerk en een bedrag van 2500 euro, gewonnen door Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer, Henk van der Waal en Pieter Boskma.

Feestelijke prijsuitreiking, optreden Mike Boddé
Op vrijdagavond 18 maart wordt de Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt in de Buitensociëteit van het Zutphense theater Hanzehof. De jury presenteert vanaf 20.00 uur op een feestelijke manifestatie het leesverslag van de bundels en genomineerde dichters treden op. Hoofdact is muzikant en cabaretier Mike Boddé. Op komische en pakkende wijze combineert hij muziek en poëzie.

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch in Zutphen of via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl.