Janne Schra en poetryslammers op Juninacht

06-05-2015Onder de naam Juninacht wordt het derde Ida Gerhardt Poëziediner gehouden op vrijdag 19 juni bij Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. In de tuin met uitzicht op de Drogenapstoren worden gasten verwend met een smakelijk menu: jazzzangeres Janne Schra, finalisten van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, stadsdichter Anna Wiersma en natuurlijk een diner, duurzaam gekookt en geserveerd door Catering Zutphen.

Het Ida Gerhardt Poëziediner is het tussendoortje van de tweejaarlijkse poëzieprijs, voorheen uitgereikt door de gemeente Zutphen. De nieuwe Stichting Ida Gerhardt Prijs, die sinds eind 2014 de activiteiten van het voorgaande comité heeft overgenomen, heeft hier de naam Juninacht voor gekozen, naar een gedicht van de dichteres uit de bundel Sterreschip.

Artiesten


Janne Schra
brak negen jaar geleden door als veelbelovende jazzzangeres met het album Six White Russians and a Pink Pussycat, gemaakt met haar band Room Eleven. Ze deed met die formatie concertzalen in Europa, Japan, Canada en Zuid-Afrika aan. Er volgden nog vier cd’s die haar status als creatieve liedjesmaker bevestigden. Dit voorjaar verscheen haar vijfde studioalbum onder haar eigen naam Janne Schra, Ponzo getiteld en door de muziekcritici lovend onthaald. Voor ze dit najaar met haar nieuwe muziek in land in trekt, komt ze naar Juninacht. In Zutphen brengt ze muziek van Ponzo, maar wellicht ook werk van het project waarbij ze gedichten van dichter M. Vasalis, tijdgenoot en collega van Ida Gerhardt, op muziek zette.

Anna Wiersma is de vijfde stadsdichter van Zutphen. Ze schreef twee bundels en is een ervaren dichter die publiceerde in dagblad Trouw, tijdschrift Poëziepuntgl, bij poëzienetwerk Kopwit en voor kunstroutes in Hummelo en Gorssel.

Poetry slammers Jelmer van Lenteren, Wieke van der Linden en Sannemaj Betten waren in januari te bewonderen in de finale van het NK Poetry Slam. In Zutphen geven ze 19 juni een demonstratie van deze competitieve vorm van poëzie voordragen: veelal uit het hoofd gebrachte teksten die bol staan van ritme, verrassende vondsten en rijm.

Jelmer van Lenteren bijvoorbeeld is een meester in (cynische) liefdesgedichten. Wieke van der Linden staat bekend om het gebruik van dagboekfragmenten, zinnen die mensen tegen haar gezegd hebben of berichten uit de krant. Sannemaj Betten delft haar beelden bij voorkeur uit de smerige kant van het leven. De poetry slammers dragen ook voor aan tafel, zodat spontane interactie met de dichters mogelijk is.

Kaarten voor Juninacht – Ida Gerhardt Poëziediner (vegetarisch mogelijk) à 50 euro zijn te reserveren via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl of bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.